Aquest blog és una mostra de les meves reflexions. Un bagul on inclouré tot allò que em faci dubtar, reflexionar, aprendre... Tot allò relacionat amb el meu aprenentatge i el meu creixement personal :D
RSS

7 de maig 2010

Analitzem vídeos infantils (4 de maig)

En la sessió d’avui, com cada dimarts, hem escoltat com dos dels nostres companys (la Paller i el Marc) han exposat el seu comentari referent a “Nens de vidre”. Ells s’han centrat en el comportament de les persones vers en Pau (del fragment en el qual la mare de l’infant li diu: “A veure si t’atropellen d’una vegada...”) i les repercussions que tenen en el seu comportament, la seva autoestima, el seu autoconcepte... Després de la presentació del fragment, la Paller i en Marc ens han proposat la seva activitat: havíem d’escriure una cosa positiva i una altra negativa del protagonista del llibre de la Carme Barba. Des del meu punt de vista crec que un aspecte positiu és que en Pau és un nen que es preocupa per aquelles persones que estan al seu voltant, intenta agradar-los. Per altra banda, és més complicat trobar un aspecte negatiu, ja que a vegades ell actua de forma inconscient i un cop feta l’acció, s’arrepenteix. A més, ha construït el seu comportament per la influència rebuda del seu entorn i d’aquelles situacions tenses que ha viscut a casa seva, a l’escola... Per tant, no el podem culpar, perquè ell tampoc sap distingir molt entre què està bé i què està malament.

Amb aquestes idees posades en comú hem arribat a la conclusió que en Pau és el resultat d’una cadena d’esdeveniments i maltractaments psicològics (rebre insults, no tenir a algú que l’ajudi...) que l’han acompanyat gairebé tota la seva vida. Per tant, creiem que en una situació com aquesta el millor és crear un entorn de benestar per a l’infant en el qual se senti segur i pugui gaudir d’una bona autoestima per tenir un bon autoconcepte.

En la segona part de la classe, la Patrícia ens ha proposat treballar 3 vídeos infantils: dues sèries (Caillou i Pocoyó) i una pel·lícula (Buscant a Nemo). Ella ens ha plantejat una sèrie de preguntes per poder treballar-los:

-Quins valors fomenten?
-Quins són els objectius educatius amb els que podríem treballar amb els infants?
-Quins són els aspectes positius i negatius (i com podríem convertir els segons en positius)?
-Com es poden treballar aquestes peces amb els infants?
-Com es poden veure ells reflectits els alumnes entorn la peça?
-Quines dinàmiques es poden treballar?
.
.
CAILLOU
Valors: amistat, respecte, solidaritat
Objectius educatius: Coneixement de l’entorn i establiment de relacions afectives
Aspectes positius: Bones relacions afectives
Aspectes negatius:No control del temps (els nens es tornen impacients)
Quines dinàmiques podem fer?:Treballar la grandària dels objectes i les distàncies
.
.
POCOYÓ
Valors: Interiorització d’hàbits, respecte, empatia
Objectius educatius: Ètica
Aspectes positius: L’ànec dorm sense molestar en Pocoyó
Aspectes negatius: En Pocoyó fa soroll i no deixa dormir l’ànec
Quines dinàmiques podem fer?: Què fem abans d’anar a dormir?


BUSCANT A NEMO
Valors: Valentia, confiança
Objectius educatius: Saber actuar envers les pors
Aspectes positius: En Nemo s’enfronta a diversos perills
Aspectes negatius: Aparició d’algunes adversitats
Quines dinàmiques podem fer?: Com podem vèncer les nostres pors?

Crec que aquests tres fragments contenen moltes coses que els nens poden aprendre inconscientment: sentir empatia, respectar els altres, solidaritzar-se, enfrontar aquelles coses que ens fan por... les sèries infantils exerceixen una educació informal sobre els nostres infants. Permeten que ells mateixos reflexionin sobre els seus actes i que relacionin idees i actuacions dels personatges amb les seves vivències.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada