Aquest blog és una mostra de les meves reflexions. Un bagul on inclouré tot allò que em faci dubtar, reflexionar, aprendre... Tot allò relacionat amb el meu aprenentatge i el meu creixement personal :D
RSS

11 d’abr. 2010

“El riure és el sol que arruixa l’hivern del rostre humà” (Victor Hugo) (6 d'abril)

Després dels dies de “descans” de Setmana Santa tornem a veure’ns. No es pot dir que hagi tornat amb molta energia, perquè aquests dies han estat esgotadors. Per sort, avui (6 d’abril) he fet una classe molt dinàmica i amb moltes estones d’humor. I és que hem treballat continguts amb un llibre molt interessant “Reír y aprender”, de Doni Tamblyn.

I per què hem treballat l’humor? Perquè és una eina molt important a l’hora de fer front a una situació, a un treball, a un repte, a una notícia… Si ens prenem les coses (sobretot les dolentes) amb bon sentit de l’humor, podem canviar la nostra manera de pensar i d’actuar vers aquests esdeveniments. Aplicat a l’educació ens pot ajudar a amenitzar les sessions, a fer activitats on tots els alumnes participin, a tenir una bona imatge, a començar el dia amb bon peu i a transmetre aquesta serenitat i alegria als altres: regalar felicitat. És per això que és tan important riure a la feina i sobretot si treballem amb nens.

A la classe d’avui hem après alguns jocs (i els hem fet) per canviar els nostres pensaments negatius per positius. Per exemple: a partir de frases negatives hem construït una de positiva, hem jugat a ser cases i inquilins (un joc de moviment que ens ha agradat molt) i a convèncer a diferents animals a fer diverses tasques (a una granota a creuar el riu i a un gos anar a buscar el seu ós). Totes aquestes activitats ens han fet reflexionar: quines coses ens fan riure i per què ens costa tant estar d’humor? És fàcil riure amb un acudit, en una situació còmica, quan ens sentim bé i en alguns casos quan sentim vergonya, però hi ha vegades en les quals ni tan sols fem l’esbós d’un petit somriure. Molts cops costa estar alegre i és per culpa d’aquelles coses que temem. És com una autodefensa abans de rebre una mala notícia o que ens succeeixi algun fet que ens faci estar tristos. A vegades aquesta tristesa no es pot defugir, però hem d’intentar mirar les parts positives d’aquelles coses que ens poden fer sentir malament. Dels errors podem aprendre.

————————————————————————————————————————

Aquest article aparegut al web d’Eurorsidentes és molt important pel fet de centrar-se en el riure com a quelcom beneficiós:

“Reír es la manifestación de nuestra alegría. Es difícil que nos venga la risa si estamos continuamente con nuestros pensamientos negativos o sin dejar de criticar. Así que antes de experimentar con la risa, como remedio terapéutico es conveniente aplicar la técnica del pensamiento opuesto y dejar de criticar.

J. J. Ratey, profesor de la Universidad de Harvard, nos recuerda en su libro “El cerebro” que la risa actúa como una especie de “señal social”. “Los estudios han demostrado que es treinta veces más probable reír en un entorno social que cuando se está solo”. De eso se trata. Le proponemos que empiece usted a manifestar señales de cambio ante los demás con una sencilla sonrisa.

El valor de una sonrisa

Simplemente estire la comisura de los labios y trate de sonreír. Se sentirá un poco mejor. Hágalo de forma sincera como un gesto. Un gesto de cortesía hacia los demás. Transmita con su sonrisa algo así: “me siento bien, estoy cambiando, quiero ver la vida de forma positiva, estoy luchando contra mis pensamientos negativos”. Con esto, inicialmente sobrará. Si tras hacer varias veces una , prueba a esbozar una sonrisa durante unos minutos verá que la química que genera su cuerpo le hace sentir mucho mejor.

La sonrisa es una señal social de gran valor. Si lo hace usted con sinceridad, como muestra de agradecimiento sincero en sus relaciones personales desencadenará un cadena de actitudes positivas. Haga la prueba, sonría en el momento adecuado, le devolverán la sonrisa. Se creará un clima más positivo. No diga “gracias” como quien tira un papel a la papelera. Diga “gracias” y sonría. Su imagen cambiará a los ojos de muchas personas.

A muchas personas se les ilumina su rostro cuando esbozan una sonrisa. Antes de discutir un problema de trabajo con un compañero. Tómese unos segundos de respiración profunda. Trate de sonreír, pregunte por su familia, recuérdele algún episodio entrañable para ambos. Busque motivos para sonreír. Seguro que los tiene. Comparta generosamente algo que no le cuesta nada: la alegría de vivir cada día, de estar vivos. Mejorará su relación social, le prevendrá de la tentación de criticar.

Los beneficios de la risa en la salud

Demos un paso más. ¿Sabía que hay numerosas investigaciones de universidades de prestigio que demuestran los enormes beneficios de la risa? reír es sano. La risa y la salud están estrechamente unidas.

No es ningún secreto que la risa es un método muy natural de levantar el ánimo. Cada vez se confirma más que mejora el estado físico del cuerpo humano. Los estudios muestran que la risa relaja los músculos tensos, reduce la producción de hormonas que causan el estrés, rebaja la presión de la sangre, y ayuda a incrementar la absorción de oxígeno en la sangre. También ayuda a quemar calorías puesto que movilizamos unos 400 músculos del cuerpo. Algunos investigadores estiman que reír 100 veces es equivalente a hacer un ejercicio aeróbico durante 10 minutos en una máquina de remos o a 15 minutos de bicicleta (son datos que hemos tomado de Indiana University School of Medicine y de la University of Maryland School of Medicine).

Los beneficios de la risa para usted (risoterapia)

-Le levantará el ánimo

-Reducirá riesgos de enfermedades

-Creará un ambiente familiar mucho más feliz

-Mejorará las relaciones laborales

-Será su mejor tarjeta de presentación. Su certificado ante los demás de equilibrio personal, bienestar y felicidad.

-Contribuirá a equilibrar su pensamiento, con toques de sano humor

La risa en el trabajo

El libro Fish fue un éxito editorial en Estados Unidos. Trata de cómo mejorar el ambiente laboral en sitios donde la tensión y las actitudes los hace irrespirables. Pone como ejemplo los resultados de una sencilla pescadería que triunfa. Sus trabajadores triunfan con la receta de “Alegrar el día a sus clientes y a sus compañeros de trabajo”. Se esfuerzan en alegrar cada día a los demás… Y los demás se lo devuelven alegrándoselos a ellos.

El antiguo refranero español no recuerda que “Quien bien baila, de boda en boda se anda“, que nos dice que quienes son simpáticos y alegres o caen bien a la gente, serán bien recibidos en todas partes.”

————————————————————————————————————————

Per altra banda, hem escoltat l’exposició de Nens de vidre de l’Imma i la Cristina. Elles s’han basat en els sentiments i l’autoestima i han volgut que empatitzem amb el Pau. Ens han proposat unes activitats per fer-nos veure la contradicció que existeix entre la família i l’escola en el cas d’en Pau i pujar-nos l’ànim amb adjectius que ens descriguin com a persones.

Com a conclusió final cal dir que és molt important que família i escola formin un tot i que actuïn conjuntament a l’hora de prendre decisions, d’organitzar activitats, educar als infants… I justament aquesta era la part que més fallava a “Nens de vidre”. És un exemple del que no hem de fer.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada